„Az iskolában a gyerekek nagyon szeretnek dolgozni a kvízzel, alig várják, hogy jöhessenek hozzám fejlesztésre. A legkedveltebb a 5.fejezet a Kommunikáció, illetve a 7. fejezet az Értékek, erkölcs, viselkedés. Nagyon hasznosak ezek a kis epizódok és utána lévő feladatok. Napi szinten történnek konfliktusok a gyerekek között, eddig mindig sikerült az adott szituációra megfelelő segítséget kapni az ASD kvízben.”  (K.E. gyógypedagógus)

Köszönöm a szuper jó új (és persze a régi) feladatokat! (N.F.E gyógypedagógus)

Köszönöm szépen, nagy hasznunkra vannak a gyakorlatok (G.I. szülő)

Szeretném még megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a cikkfordításokat, nagy segítséget jelentenek!

Sz.P.

 

„…A tagozaton többen is használjuk munkánk során (egyéni fejlesztéseken valamint az utazós munkában is) az ASD kvíz feladatgyűjteményt. Nagyon szeretjük, jó tapasztalataink vannak az alkalmazását illetően….”  /Kecskeméti EGYMI Autizmus Centruma/ 

 

Ezúton is nagyon köszönöm a Cikkfordításokat! Nagyon érdekel a téma, mert nálunk családi halmozódás van és élet feladatomnak érzem, hogy az utánunk jövő nemzedékeknek könnyebb lehessen az élete!

K.M. érintett édesanya, aki rövidesen nagymama lesz

dr.Kósa Ádám EP képviselő az EP 2021. június 6.-i plenáris ülésén benyújtott írásbeli hozzászólásában, az autizmussal élők befogadó foglalkoztatását segítő online eszközök között megemlítette az ASD KVÍZ-t is. 

2021.január-áprilisi felhasználói vélemények

K.E. logopédus:

A program első témaköre a fogalomalkotás, melyhez a többi területhez hasonlóan rengeteg alterület kapcsolódik.

Az  ellátott SNI-s gyermek számára rendkívül hasznos, mert megfelelően igazodik a nyelvi fejlődéshez elengedhetetlen témakörökhöz, illetve az adott nyelvi szintek fejlesztése célzottan, jól strukturáltan jelenik meg.

A program nagyon jól illeszkedhet a logopédiai terápiához. Véleményem szerint minden beszéd- és nyelvfejlődés kóddal rendelkező gyermeknek nagy segítség lehet. Főként azért, mert számtalan képanyag segíti a megértést és az elsajátítást is.

A kvíz képi világa széleskörű és nagyon jól kidolgozott. Csak egy –két kép értelmezésénél jelent meg egy kis bizonytalanság arra vonatkozóan, hogy melyik lehet az igazán helyes megoldás.

Mindezek segítségével több csatornán is megvalósulhat beszéd receptív és expresszív oldalának fejlesztése. Ez úgy is létrejöhet, hogy a gyermek válaszait kezdetben a program adja, ő csak kiválasztja a helyes megoldást.

Így számomra minden feladat –más-más okból- nagyon produktív, mert megfelelően lehetett a gyermekek képességeihez igazítani, „jól” differenciálni.

A tartalomértése fejezet bizonyult a legnehezebbnek, de itt is rendkívül széleskörű felhasználhatóságot tettek lehetővé a program szerkesztői.

Az autista gyermekek számára az érzékelés és a kommunikáció témaköre is nehéz volt, de olyan jelentős gyakorlási platform áll rendelkezésre, hogy az adott egység végére a gyermek ráérez a feladatokra. Így megtanulja az adott érzelmeket, reakciókat.

Az ASD –kvíznek logikus a felépítése, a jól áttekinthető tartalomjegyzékből kiválaszthatjuk a kívánt feladatot, így könnyű kezelhetőséget biztosít.

.Összeségében megállapítható, hogy a kommunikációs folyamatok értelmezése, a beszédértés nehezítettsége jellemző az autizmus spektrum zavarban. Ez a program lehetőséget adhat arra, hogy minden szükséges terület fejlesztése megvalósulhasson. Mindez olyan módon –digitális technológiával-, mely a mai gyermekek számára elengedhetetlen.

Így egy nagyon hasznos, hiánypótló eszköz.

B.O. – gyógypedagógus:

– Az ambuláns autista csoportban 4 gyerkőccel végeztük a feladatokat. Könnyen elfogadták az új feladathelyzetet, tanulási módszert, és  nagyon, nagyon élvezték. Az adott fejlesztési területen kívűl (1.1 Ellentétes fogalmak, 1.2 Térbeli orientáció, 1.3 Cselekvések, 1. 4 Kapcsolódó fogalmak, 2. Kategorizálás, 3. Általánosítás, 4. Érzékelés, 8. Gondolkodás, figyelem) a másokra való odafigyelés és a sorra kerülés kivárása is helyzetbe hozta őket, de ügyesen vették az akadályokat. Bár ezeket a kompetenciákat akár a szocio-kommunikációs (babzsákos) foglalkozás során is megélik, ebben az esetben valahogy jobban működött minden, folyamatosan figyelték társaikat és a megoldást.

– Nem autizmussal élő gyerkőccel is használtam, akinek a téri érzékeléssel vannak  problémái, és ezek a változatos feladatok jók voltak a számára.

– Használata: könnyen be lehet lépni, egyszerűen el lehet igazodni a területek közt. Viszont adott területnél jobb lenne, ha nem vinne vissza az elejére, hanem automatikusan léphetnék tovább.

– képi világa, grafikája: például a téri tájékozódásnál nem mindegyik kép volt teljesen egyértelmű, vagy jó minőségű, de általánosságban jó.

P.R. – gyógypedagógus:

Számos fejlesztési területet céloz meg, az egyes területekhez kapcsolódó sok-sok gyakorlattal. Ezek a gyakorlatok jól, hatékonyan használhatóak voltak. Itt segítség lett volna, ha az egyes fejlesztési területeknél konkrétan meg van jelölve a nehézségi szint vagy korcsoport. 

Képi világa, grafikája szerintem megfelelő.

A teljes 3 hónapot nem tudtam kihasználni, a bezárás miatt és a gyermek betegsége miatt is kimaradtak hetek. A következő feladattípusokat gyakoroltuk leginkább és ez el is nyerte a gyermek és a saját tetszésemet is: 

-fogalomalkotás (ellentétpárok, kapcsolódó fogalmak, térbeli tájékozódás, foglalkozás)

-kategorizálás (kakukktojás, csoportosítás különböző szempontok szerint)

-sorrend (tárgyak nagyság szerint, mindennapi tevékenységek, növények fejlődése)

Szerintem amiatt is hasznos volt megismerni az ASD kvízt, mert így a szülőknek is tudom ajánlani otthoni használatra. És lehet a szülő ilyen formában könnyebben tud foglalkozni a gyermekével.

K.K. – gyógypedagógus:

Nekem tetszett, szívesen használnám még. Kedvencek: fogalomalkotás, ellentétek, időrendi soralkotás. A képi anyag lehetne modernebb, színesebb, leginkább a meséknél. A program használatánál nehézség, hogy kilép az adott területről és újra vissza kell lépni.

Sz.E. – gyógypedagógus:

– Szerintem furcsa, kissé zavaró hangon beszélnek a feladatokban. Egyáltalán nem természetes.

– Sokféle fejlesztési terület szerepel benne, nagyon sok elemi szintű tudást céloz meg. Emiatt vállalkoztam a próbára, mert elképzelhetőnek tartottam, hogy az ügyesebb, jobb képességű ovisok számára is használható lesz. 

– Változatos feladattípusokkal találkoztam. Bőven lehetett belőle válogatni.

– Nekem különösen tetszettek a valósághű fotók állatokról, növényekről, tárgyakról. Az események hangjai, és az ezekhez kapcsolódó fotók különösen sokat adtak. 

– Azok a feladatok voltak érdekesek számunkra, amelyekkel a gyermek maga önállóan, vagy kis szóbeli segítséggel tudott  dolgozni. Mikor valamilyen állítás hangzott el és ehhez kellett képet társítani, vagy képet-képpel társítani, azzal könnyedén boldogultak a gyerekek. Ha számokat kellett beírni megoldásul, azt is megoldották az ügyesebbek. Volt, hogy a betűket is be tudták írni, innét jöttem rá, hogy valaki a nyomtatott nagy betűket is ismeri. Meglepő volt számomra, hogy egyes gyerekek milyen gyorsan átlátták a lépéseket. Hamar elsajátították, hogy milyen ikonra kell kattintani először, utána stb… soklépcsős struktúrákat kezeltek. 

– Úgy ítéltem meg, hogy túl bonyolult a feladatok elérési útja. Indokolatlanul sokfelé kell kattintani ahhoz, hogy végül megnyíljon egy tartalom. Többször tapasztaltam ezt az ellenőrzéseknél, és azt követően az új feladat elérésénél. 

– Valóban folyamatosan bővült a feladatok köre, ahogyan ígérték is a fejlesztők. 

S.Á – gyógypedagógus

„A feladatok jók és elég változatosak. Motivalja a gyerekeket, hogy lehet kütyüzni a fejlesztésen. 

A felület kezelése viszont nem egyszerű. Sajnos tableten illetve telefonon szét esik az oldal vagy lemaradnak részek vagy olyan kicsi, hogy nem látni jól.

Szerintem még a dizájnon is lehetne javítani, hogy legyen egységesebb. „

 

 

 

Logopédus ás gyógypedagógusok véleménye 2021.január-áprlis

Orvosi vélemény az ASD-vel élő, és kizárólag ASD KVÍZ fejlesztésben részt vevő,  F.Á.-ról (26 éves, ffi):

„Megítélésem szerint [F.Á.] jól fejlődik, a módszer [ASD KVÍZ], amit alkalmaznak, működik.  A korábbinál is színesebben, élénkebben kommunikál,mind verbálisan, mind non-verbálisan, tanulmányaiban jól halad.”      dr. B.G. neurológus-pszichiáter főorvos

 

 

dr. B.G.

neurológus-pszichiáter főorvos, Országos Idegtudmományi Klinikai Intézet Budapest

Az ASD KVÍZ bemutatásra került a 10. Nemzetközi Autizmus Kongresszuson 2013-ban.

Dr. Peter Verumeulen világhírű autizmuskutató, előadó és szerző köszönö dedikációja a Kontextusvakság az autizmusban c. könyv magyar kiadásához nyújtott segítségért.

Endorsement letter JanosmarkedEndorsement letter JanosmarkedEndorsement letter Janosmarked

„Intézményünk munkájában a tudományosan megalapozott információkra nagy figyelmet fordítunk. Az ASD-KVÍZ mind az autizmusra jellemző szükségleteket, mind a képességek szempontjait körültekintően veszi figyelembe.

Az eszköz a nyilvánvalóan korlátozott mennyiségű és minőségű rendelkezésre álló intézményi fejlesztési lehetőség mellett elengedhetetlenül fontos az autizmussal élő családtag otthoni, „autizmus-barát” szakszerű ellátásának repertoárjában.”

Prekop Csilla, gyógypedagógus, autizmus szakértő, Vadaskert Kórház és Szakambulancia

 

Prekop Csilla

gyógypedagógus, Vadaskert Alapítvány a Gyermekek Lelki Egészségéért

A pedagógusok kérésére – az egyesületünknek felajánlott 1%-oknak köszönhetően – egy évre újra előfizethettük az autisták speciális fejlesztésére szolgáló, online módon használható ASD-Kvízt.

Autista Gyermekekért Egyesület, Kecskemét

„ …A Training Média Kft.-vel kötött szerződés keretében, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ hivatalos engedélyével, az ASD-KVÍZ bekerült az általános iskola helyi tantervébe, emellett fél évre szóló, személyre szabott egyéni tanmenetek szerves részét képezi.

… Tanulóink haladását, fejlődését informális és formális felmérések útján követjük nyomon, melyekben az elmúlt másfél évben tükröződnek – többek között – a multimédiás rendszer bevezetésének pozitív hatásai.

…Eddigi tapasztalataink alapján az ASD-KVÍZ hiánypótló és előremutató kezdeményezés az autizmussal élő gyermekek, fiatalok oktatásában. „

Mándoki Noémi

Gyógypedagógus-pszichológus, osztályfőnök, ASD Munkaközösség vezető, Gennaro Verolino Általános iskola, Készségfejlesztő Szakiskola és Kollégium

„…Az ASD-KVÍZ gyakorlatainak a komplex művészetterápián történő alkalmazása kognitív oldalról támogatja a terapeuták eredményes munkáját, hozzájárul a résztvevők többirányú ismeretszerzéséhez, emellett jól szolgálja a szociális készségek és a kontextus érzékenység fejlesztését, valamint a közösségépítést is.”                                                                                                Vadasné Tóth Mária, elnök, AURA Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület​

Vadasné Tóth Mária

elnök, AURA Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület

Olyan gondosan, alaposan, átgondoltan, professzionálisan összerakott anyag ez, olyan hihetetlenül gazdag, hogy csak hiperlatívuszokban tudok róla beszélni.

 

M.K.

pszichológus

„…Kommunikációs és szociális készségek fejlesztésére nagy örömmel használjuk az ASD-KVÍZ-t. Diákjaink számára a videók és a feladatlapok elektronikus hozzáférése, különösen az interaktív használhatóság motiváló hatású. A fejlesztési területek és az azokhoz tartozó feladatok a sikeres kommunikációhoz és beilleszkedéshez szükséges ismereteket tartalmaznak. A gyakorlatok száma és differenciáltsága lehetővé teszi a hosszú távon való alkalmazást életkor és fejlettség tekintetében.

A foglalkozásokra eltérő készségekkel érkeznek a diákok. A hiányzó készségeket hatékonyan, rövid idő alatt modellezni, szemléletessé tenni változatos, személyre szabott eszközökkel lehet. Ebben nyújt számunkra óriási segítséget az ASD-KVÍZ.”

Nemcsics Endréné

gyógypedagógus, Sylvester János Református Gimnázium, Szakközépiskola és Szakképző Intézmény

A digitális oktatásra való átálláskor az eddigieknél is nagyobb intenzitással kerestem olyan oldalakat, programokat, amiket autista tanulóknál használni tudok. Tapasztalatom szerint nincs még egy ennyire jól felépített, autizmus specifikus program. 

S.É. gyógypedagógus

Szerintem remek! Sajnálom, hogy korábban nem hallottam róla.

M.E. gyógypedagógus

A honlap nagyon széles körét lefedi az autizmusban elsődlegesen fontos fejlesztési területeknek. Ez mindenképpen egyedülállóvá teszi a piacon. Nagyon hasznosnak gondolom, hogy az egyes fejlesztési területek előtt rövid ismertetőt is lehet olvasni arról, hogy az miért fontos, hogyan jelenik meg autizmusban.

P.Zs. gyógypedagógus

Ép értelmű tanulóim kivétel nélkül nagyon kedvelik az ASD kvízt. Nehéz, de nagyon jó a kép vagy videó és írott szöveg összefüggése, ezt inkább közös munkaként tudom használni, mint önálló tanuláshoz.

M.Á. gyógypedagógus

Nagyon tetszik az ötlet, a feladatok is alkalmasak autizmussal élő gyerekek fejlesztésére. A gyerekek is élvezik az ilyen jellegű gyakorlatokat.

Gy.T. gyógypedagógus

 

 Nem semmi munka ilyet összerakni. Meg általában éjjel-nappal rendelkezésre állsz, mármint válaszolsz a levelekre gond nélkül hétvégén is. Ez az igazi elhivatottság.

R.P. többdiplomás érintett fiatal

AcroRd32 2020.02.12. , 23:25:31 balazs2.pdf – Adobe Acrobat Reader DC

Számomra a leghasznosabb a konfliktus kezelés, és az elején az attitűdök voltak.Azokból tanultam a legtöbbet. Példák mind a videók, mind az eljátszott esetek egyformán jók voltak, be is tudtam építeni a való életembe.

Bácskai Balázs, AURA Dolgozók Klubja tag    2020. február

Oklevél a képzésről

AURA Dolgozók Klubja

„…Összességében azt tudom mondani, hogy az ASD-KVÍZ használata az életünkbe csak pozitívumot hozott, nagyon sokat segített és segít a mai napig. Úgy gondolom, hogy az ASD-KVÍZ az a program, amit minden szülőnek használnia kellene, akinek autizmussal élő gyermeke van, mert szülőn és gyermeken egyaránt segít.”

M. Krisztina, 9 éves Asperger szindrómás kisfiú édesanyja

M. Krisztina

9 éves ASD-vel élő fiú édesanyja

…A gyógypedagógus azt mondja, rendszeresen használják a kvízt, és nagyon jók az új témakörök {12.Személyi és személyközi készségek}, hiszen a gyerek lassan munkavállalói korba lép….

Munkavállalói korba lépő fiatal édesanyja

M. Krisztina

Munkavállalói korba lépő fiatal édesanyja

Nagyon hasznos,sokat segít a fejlesztésben.

S.E. 11 éves kislány édesanyja

A tapasztalataink jók, szeretnénk még használni az oldalt.

G.J. 11 éves fiú édesanyja

Hetente kb. 2-3 alkalommal szoktunk gyakorolni az oldalon! Fél vagy 1 órát! Fiamnak is nagyon tetszik, már önállóan indítja el a feladatokat!

P.A. édesanya

„Köszönjük  a tegnapi lehetőséget. Nagyszerű dolgot alkottál, tényleg csak elismeréssel tudok lenni. Nagyon sok gyakorlati ismerethez juthatunk ezáltal, mi magunk is megtapasztalhatjuk, hogy gyermekünk milyen szinten van  a gondolkodás, érzelmi és társas viszonyok területén”    N. Tímea, édesanya

Tímea

8,5 éves ASD-vel élő fiú édesanyja

Kedves János ! Köszönjük szépen a lehetőséget! Fiunknak Tibornak  a számítógépes ismereteihez mérten is jól alkamazható volt a program.Nagyon motíválók voltak a mesék, dalok, receptek.”  J. család

J.T.

szülő

„Kicsit megkésve szeretném Neked újra megköszönni ezt a nagyon klassz programot, amit a gyerekeknek fejlesztesz ki. Nagyon jó ötletnek tartom és látszik, rengeteg munka van mögötte, tényleg csak gratulálni tudok hozzá!
G. nagyon élvezte a játékot, láttad, 1.5 óráig egy helyben bírt maradni, ilyeneket csak legózáskor tud produkálni, vagy a kedvenc barkácsmunkái során.”  B. Nóra,édesanya

B.N.

szülő