“Az autisztikus állapotok lényege a szociális, kommunikációs és speciális kognitív képességek minőségi károsodása, mely a jellegzetes viselkedési tünetekben nyilvánul meg.” (Autizmus Alapítvány, 2005).

Az ASD-KVÍZ azon a meggondoláson alapul, hogy ha ezen sérült készségeket  specifikus gyakorlatokkal fejlesztjük, akkor a  viselkedésben megnyilvánuló okokat gyengítjük. Ezért intenzív, folyamatos és fenntartható gyakorlás esetén az autisztikus viselkedések is enyhülni fognak. Ezzel minden más tanulás, fejlesztés és a társas környezetbe való beilleszkedés is könnyebbé válik.

A szakirodalom (pl. Volkmar, 2013)  szerint a hatékony egyéni fejlesztéshez heti 25-40 óra szükséges. Mivel a jelenlegi ellátási infrastruktúrában ennél jóval kevesebb fejlesztési lehetőség áll rendelkezésre, könnyen belátható, hogy elengedhetetlen az olyan eszközök használata, amelyek az ASD-vel élők fejlesztését  szakértői közreműködés nélkül is lehetővé teszik. Ennek az igénynek kíván megfelelni az ASD-KVÍZ, amely – internetes környezetben – bárhol, bármikor lehetőséget nyújt a sérült készségek fejlesztésére.

Az ASD-KVÍZ „autizmus-barát”, mert eleget tesz az autizmus-specifikus fejlesztő eszközök tudományosan igazolt kritériumainak:

  • vizuális, strukturált és konkrét,
  • az önálló egérkezelés révén megfelel az ASD-vel élő személy önállóság (kontroll) igényének,
  • a  képernyőre irányuló tekintet felmenti az ASD-vel élő személyt a szemkontaktus szorongást okozó elvárása alól, ami akkor jellemző, ha a fejlesztésben segítő is részt vesz, ám az ASD-KVÍZ esetében a segítő is a képernyőt nézi.

Segítő részvétele esetén a sérült készségek fejlesztése mellett a gyakorlás során jelentős kommunikációs többlet alakulhat ki az ASD-vel élő személlyel. Ez a kapcsolatépítésen kívül lehetővé teszi az autisztikus gondolkodási folyamat valamint az ASD-vel élő egyén specifikus készség- és ismeret profiljának jobb megismerését is.

A gyakorlatok tematikája figyelembe veszi az ASD-vel élő személy elsődleges ismeret-szükségletét, így a készségfejlesztés folyamatos és praktikus ismeret-bővüléssel is jár. (Például a kommunikációs készségek fejlesztésénél használt párbeszédes gyakorlatok nagy része a társas készségek témakörében mozog.)

 

A rendszer folyamatosan bővül, de már most több, mint 1000 gyakorlatot tartalmaz és több száz egyéni és számos intézményi felhasználója van.

A gyakorlatok legnagyobb részét az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Autizmus Szakirány kutatói és oktatói lektorálták.